عمل بای پس معده و دیگر عمل های جراحی لاغری سبب تغییراتی در سیستم گوارشی خواهند شد و مقدار نیاز به تغذیه را محدود و یا جذب مواد مغذی را کاهش می دهند. برخی اوقات نیز هر دو تاثیر خواهند گذاشت تا به کم کردن وزن کمک ویژه ای کنند. زمانی بای پس معده یا دیگر عمل های لاغری انجام می شوند که رژیم های غذایی و فعالیت های ورزشی نتیجه مناسب را ندهند یا افراد به خاطر اضافه وزن بالا با مشکلات سلامت روبه رو شده باشند. انواع زیادی از عمل های جراحی برای لاغری وجود دارند و یکی از شایع ترین آنها عمل بای پس معده است. بسیاری از پزشکان جراح، بای پس معده را به دیگر عمل های جراحی ترجیح می دهند زیرا عوارض جانبی کمتری در مقایسه با عمل های دیگر دارد. با این حال تمام عمل های لاغری از جمله بای پس معده ، خطرات و عوارض جانبی جدی دارند. بعد از انجام این عمل های جراحی باید در برنامه غذایی خود تغییرات دائمی ایجاد کنید و فعالیت ورزشی هم به برنامه روزانه اضافه کنید تا به نتیجه دلخواه برسید.
عمل بای پس معده برای کم کردن وزن اضافی و خطر مبتلا شدن به بیماری های مرتبط به چاقی انجام می گردد. بیماری های مرتبط عبارتند از: بیماری های قلبی، بیماری رفلاکس معده به مری، دیابت نوع 2، فشار خون بالا، آپنه خواب مزمن، سکته مغزی
بای پس معده و دیگر عمل های جراحی کاهش وزن فقط زمانی باید انجام گردد که فرد با رژیم لاغری و ورزش قادر به کم کردن وزن خود نباشد.
جراحی بای پس معده و دیگر عمل های جراحی کاهش وزن در صورتی انجام می شوند که:
بای پس معده برای تمام افرادی که دچاراضافه وزن زیاد هستند، مناسب نیست. برای اینکه تشخیص داده شود نیاز به جراحی هست یا خیر، باید مراحل پزشکی مختلفی انجام گردد. می بایست بدانید که بعد از جراحی سبک زندگی به صورت کلی تغییر خواهد کرد و این عمل بسیار پرهزینه می باشد.
بای پس معده و دیگر عمل های لاغری خطراتی برای سلامت در کوتاه مدت و طولانی مدت خواهند داشت. خطرات این عمل های جراحی عبارتند از:
واکنش نسبت به بیهوشی ،خون ریزی های بیش از حد، لخته های خون، عفونت، مشکلات تنفسی و ریوی، ترشحات داخل سیستم گوارش، مرگ و میر ( البته در برخی موارد نادر )
خطرات جانبی طولانی مدت تا حدود زیادی بستگی به نوع جراحی دارند. عوارض جانبی این عمل های جراحی عبارتند از:
انسداد روده، سنگ صفرا، سوء تغذیه، سندروم دامپینگ که موجب اسهال، استفراغ و حالت تهوع می شود، فتق، قند خون پایین، استفراغ، زخم معده و مرگ ( در برخی موارد نادر )
اگر شرایط عمل بای پس معده یا دیگر عمل های جراحی کاهش وزن را داشته باشید، تیم جراحی دستور العملی را برای آماده شدن جهت انجام عمل جراحی به شما خواهد داد. قبل از انجام این عمل باید آزمایشات مختلفی را انجام بدهید. حتی امکان دارد قبل از جراحی، غذا خوردن و نوشیدن را متوقف کنید و مصرف برخی داروها را نیز به دستور پزشک قطع کنید و یا یک برنامه فعالیت ورزشی را شروع کنید و مصرف دخانیات را محدود یا قطع کنید. می بایست برای ریکاوری پس از عمل، از قبل برنامه ریزی کنید. به عنوان مثال برای کارهای منزل از کسی کمک بگیرید.
عمل بای پس معده و دیگر عمل های جراحی کاهش وزن در بیمارستان ها انجام می گردد. جهت انجام بای پس از بیهوشی استفاده می شود، این یعنی در طول عمل جراحی هرگز هوشیار نیستید.
بعضی از عمل های جراحی کاهش وزن به روش سنتی انجام می گردد که در آن برشی بزرگ، روی نواحی شکم فرد ایجاد می شود. اخیرا بسیاری از این عمل های جراحی به صورت لاپاروسکوپی انجام می گردد. این جراحی معمولا طی یک ساعت به طول می انجامد.
پس از انجام عمل جراحی در اتاق ریکاوری به هوش خواهید آمد، جایی که تیم پزشکی شما را تحت نظر دارند تا مشکلی برای شما پیش نیاید. بستری شدن در بیمارستان حدودا 3تا 5 روز ادامه دارد.
پس از عمل بای پس و دیگر عمل های جراحی کاهش وزن به طور کل تا دو روز اجازه صرف غذا به شما داده نمی شود تا سیستم گوارش و معده التیام یابد.
پس از آن یک برنامه غذایی خاص را تا حدود 12 هفته اجرا خواهید کرد. برنامه غذایی با مایعات شروع خواهد شد و سپس به مرور غذاهای نرم و خرد شده اضافه می شوند و پس از آن به برنامه غذایی عادی خود باز خواهید گشت.
بعد از انجام بای پس با محدودیت های زیادی درمورد آنچه می خورید، می نوشید و مقدار آنها روبرو خواهید بود. در ماه های اولیه بعد از جراحی باید مرتبا تحت نظر پزشک متخصص باشید تا مشکلی ایجاد نشود. امکان دارد پزشک آزمایش های مختلفی نیز برایتان در نظر بگیرد.
با واکنش نشان دادن بدن شما نسبت به کاهش وزن پشت سر هم، امکان دارد حدود سه تا شش ماه اولیه پس از عمل جراحی این مشکلات را تجربه کنید:
حتما توجه داشته باشید که عمل های جراحی برای همه مناسب نیست. این عمل های جراحی بسیار تهاجمی اند و سیستم طبیعی بدن را دستخوش تغییرات می کنند. این روش های کاهش وزن معمولا عمر چندان زیادی ندارند و تحقیقات بیانگر این که عوارض نسبتا زیادی برای افراد داشته است.